Finał prac przy ścinawskiej podstawówce

Nowe drogi, miejsca parkingowe, zadaszenia nad wejściem do budynku, ogrodzenie, bramy, szlabany i energooszczędne oświetlenie – wszystkie te elementy poprawiły bezpieczeństwo uczniów największej w gminie szkoły i przy okazji wpłynęły pozytywnie na estetykę terenu wokół. Remont przy siedzibie Zespołu Placówek Oświatowych w Ścinawie, trwający od sierpnia, doczekał się finału. Zadanie dotyczyło przebudowy układu komunikacyjnego w obrębie ścinawskiej podstawówki i ul. Królowej Jadwigi.

– Zmieniliśmy układ komunikacyjny, autobusy zatrzymują się przy samej szkole, a dzieci wysiadają kilka metrów od wejścia głównego do budynku – mówi Krystian Kosztyła burmistrz Ścinawy. – Pojawiły się też dodatkowe miejsca parkingowe. Dotąd wokół szkoły, rano i po południu, kiedy rodzice przywozili i odbierali swoje pociechy, dochodziło do paraliżu komunikacyjnego. Osoby poruszające się pieszo, a pomiędzy nimi samochody, często były to bardzo niebezpieczne sytuacje. Teraz są już nowe nawierzchnie, barierki, bramy i szlabany rozgraniczające ruch pieszych od samochodowego, jest bezpieczniej – dodaje gospodarz gminy.

Przypomnijmy, że przed przebudową, dzieci z miejscowości wiejskich wysiadały na przystanku, który znajdował się około 200 metrów od szkoły, po uczniów musiał wychodzić nauczyciel, by bezpiecznie doprowadzić je do budynku.

Obok bezpieczeństwa i lepszej organizacji doszła również estetyka szkoły. – Bezpieczeństwo dzieci dla nas, nauczycieli oraz dla rodziców, było najważniejsze, choć oczywiście cieszę się również, że zmieniła się przestrzeń na zewnątrz, która poprawiła wizerunek szkoły – mówi Jolanta Szulc dyrektor ZPO w Ścinawie.

– Finalizujemy obecnie docelowy projekt organizacji ruchu w związku z zakończoną inwestycją przy szkole, nowe oznakowanie, zarówno poziome, jak i pionowe dopełni przedsięwzięcie – informuje Przemysław Linda kierownik Referatu Inwestycji i Rozwoju w ścinawskim urzędzie.

Przy wykonywaniu przedmiotowego zadania zrealizowano kilka dodatkowych zakresów, m.in. uliczkę dojazdową do posesji przy Królowej Jadwigi, zamiast utwardzonej drogi żwirowej od strony ulicy Wiosennej wykonano asfalt, to wszytko spowodowało wydłużenie terminu realizacji całego przedsięwzięcia, jednak było odpowiedzią na wnioski mieszkańców, pracowników oraz osób obsługujących ścinawską podstawówkę i przedszkole.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”74″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”0″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Pokaz zdjęć]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]